środa, 19 października 2016

Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką

Czas na kolejną odsłonę pierogów. Teraz przyszedł czas na pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką. Jeżeli nie lubicie klasycznej wątróbki duszonej na patelni, może zasmakują wam takie pierogi. Jak powszechnie wiadomo, wątróbka jest bardzo zdrowa i jest bogatym źródłem żelaza, poleca się ją jeść wszystkim osobą, które mają niski poziom hemoglobiny. 


Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki tortowej typ 450
1 jajko
szklanka wody
sól

Składniki na farsz:
400 g wątróbki (ja akurat użyłem wieprzową)
100 g kaszy gryczanej palonej
1 duża lub dwie średnie cebule
sól, pieprz, majeranek, ostra papryka

Przygotowanie: Warto rozpocząć od usunięcia wszelkich błonek z wątróbki. Kolejnym krokiem będzie moczenie jej w mleku przez około 2 godziny, dzięki temu pozbędziemy się zawartej w niej goryczki. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną według zaleceń na instrukcji i wyrabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy studzienkę do której wlewamy wodę i wbijamy jajko. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, tak by nie było przebarwień od żółtka. Wracamy do naszej wątróbki, którą kroimy w kosteczkę, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Następnie dusimy przez około 10 minut. Na osobnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, na rumiany kolor.

Mieszamy z wątróbką i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie wszystko mieszamy z kaszą gryczaną, dosypujemy sól, pieprz, majeranek oraz odrobinę ostrej papryki. Warto spróbować farsz, czy jest odpowiednio przez nas doprawiony. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, do których nakładamy farsz. Sklejamy i mamy gotowe pierogi, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu aż wypłyną i jeszcze przez 2 minuty Można podawać z cebulką i masełkiem ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz