czwartek, 13 października 2016

Seromakowiec

Wiadomo, sernik to jest klasyka wśród ciast, lecz ostatnio postanowiłem go trochę zmodyfikować, postawiłem na seromakowiec. Seromakowiec lub jak kto woli sernik z makiem, jest połączeniem dwóch ciast, czyli sernika i makowca, a całość idealnie komponuje się na kruchym cieście. Ciasto jest wilgotne, puszyste i niezwykle aromatyczne. Wierzę, że przypadnie na gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca ;)

Składniki na masę makową:
1 puszka bezglutenowej masy makowej firmy Helio
4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
0,5 kg twarogu (może być
zmielony lub gotowy z wiaderka)
1 budyń śmietankowy
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki skórki pomarańczowej firmy Helio
Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru 250 g margaryny
Dodatkowo do dekoracji użyłem polewę dekoracyjną mleczną firmy Helio


Przygotowanie:
Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta kruchego. Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy margarynę oraz pozostałe składniki, a następnie szybko zagniatamy. W przypadku, gdy ciasto będzie za gęste i nie będzie chciało się wyrobić, można dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło. Zabieramy się za przygotowanie masy makowej. Do miski dodajemy gotową masę makową firmy Helio (oczywiście taką masę możemy również przygotować sami), 4 żółtka oraz proszek do pieczenia, całość miksujemy, aż składniki się połączą.

Nie dodajemy cukru, gdyż masa sama w sobie jest już wystarczająco słodka. ;) Teraz przyszedł czas na naszą masę serową. Do miski dodajemy ser, (my użyliśmy sera 'wiaderkowego'), cukier puder, żółtko, budyń, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dzielimy na pół i część dodajemy do masy serowej, a część do masy makowej, delikatnie mieszając łyżką! Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i nakładamy na blachę o wymiarach 24x35 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną margaryną). Następnie dokładnie rozprowadzamy masę makową, a na samą górę dajemy masę serową. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gdy wszystko nam ładnie wyrośnie, po ostygnięciu możemy udekorować polewą czekoladową, którą przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Smacznego! ;)

2 komentarze:

  1. Idę po składniki i piekę :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piekę czekamy na efekt choć masy serowej wydaje się mniej może jak wyrośnie będzie inaczej.

    OdpowiedzUsuń