Krucha tarta z jabłkami


Reneta jest to typowo jesienna odmiana jabłek. Tak się składa, że mam w swoim ogródku kilka drzewek, właśnie z takimi jabłkami. Są one idealne do wszelkich wypieków, gdyż charakteryzują się odpowiednio kwaśnym smakiem i są twarde, przez co, aż tak bardzo nie rozlatują się podczas obróbki termicznej. Moją propozycją na wykorzystanie tych owoców jest krucha tarta z jabłkami. Dodatek miodu oraz migdałów nadaje jej niepowtarzalny smak! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, i macie pod ręką jabłka, to koniecznie musicie spróbować!

Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki typ 450

2 żółtka
125 g margaryny
szczypta soli
3 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
40 g płatków migdałowych
4 łyżki miodu
łyżka margaryny
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie zagniatamy. Następnie odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut, by odpoczęło. Foremkę do tarty (średnica 24 cm) wykładamy wcześniej przygotowanym ciastem i zapiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie foremkę wyciągamy i zabieramy się za nasze jabłka.

W przypadku, gdy wykorzystujemy renety, warto je lekko podprażyć, aż zmiękną. Natomiast jeśli używamy miękkich jabłek to można je bezpośrednio wkroić na tartę. Owoce posypujemy cynamonem i wkładamy znowu do piekarnika na 20 minut. W garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy płatki migdałowe, miód oraz cukier. Gdy wszystko się rozpuści i połączy ze sobą, możemy wylać całość na naszą tartę i wsadzamy już ostatni raz do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie, nasza tarta powinna być już gotowa do zjedzenia! Prawda, że pyszna? :)
Tak się prezentuje na talerzyku!


A tak zaraz po upieczeniu! Smacznego ;)

Komentarze

  1. Pięknie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz