poniedziałek, 24 października 2016

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety jaglane są kolejną alternatywą jako dodatek do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków. Kasza jaglana jest bardzo bogata w błonnik. Dodatkowo w tych kotletach znajdują się warzywa takie jak marchewka czy czerwona cebula, które również są bardzo zdrowe. Takie burgery można nawet jeść bez dodatku żadnego sosu! Same w sobie są po prostu przepyszne ;)

Składniki na kotlety jaglane (około 5 sztuk):

100 g kaszy jaglanej
2 marchewki
1 czerwona cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz oraz odrobina papryki ostrej










Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy według załączonej na opakowaniu instrukcji. W międzyczasie możemy zabrać się za nasze warzywa. Marchewkę obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Jak warzywa już się zarumienią, to ściągamy je z ognia. Kasza powinna już się ugotować. Płuczemy ją zimną wodą, a następnie mieszamy z wcześniej przygotowanymi warzywami.Całość odstawiamy do momentu aż ostygnie (chyba nikt z nas nie chce się poparzyć!).

Jak już kasza z warzywami będzie chłodniejsza, to dodajemy do niej jajko i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią nasze burgery. Obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor! Wyglądają apetycznie, czyż nie? Smacznego!


4 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mozna potraktowac jak pulpety czyli nie smazyc a zrobic je na parze lub w warzywach?

    OdpowiedzUsuń