niedziela, 30 października 2016

Idealny biszkopt z musem dyniowym

Z okazji jutrzejszego święta dyni, mam dla was propozycję na idealny biszkopt z musem dyniowym! Dodatkowo z wykorzystanej dyni wyciągnęliśmy pestki, które będziemy suszyć ;) Biszkopt wyrósł bez najmniejszych problemów, więc przedstawiam wam również przepis na biszkopt idealny! Na pewno wam nie opadnie i nie wyjdzie zakalec ;)

Składniki na idealny biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej typ 450
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki kurkumy

Składniki na mus dyniowy i krem:
1,5 kg dyni
5 łyżek cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej
i imbiru
1 galaretka cytrynowa
250 g serka mascarpone lub ricotta
330 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Potem dodajemy składniki sypkie, czyli proszek do pieczenia i przesiane mąki. Dalej miksujemy na jednolitą masę. W osobnym garnku ubijamy białka na sztywną pianę, dodając oczywiście szczyptę soli. Następnie pianę przekładamy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy łyżką (już nie mikserem).

By biszkopt był żółciutki, to dodajemy odrobinę kurkumy ;) Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 24x35. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone oraz czy boki odchodzą od blachy). W międzyczasie zabieramy się za dynię, którą obieramy ze skórki. Wyciągamy miąższ, (pestki warto wysuszyć i potem je spożytkować), kroimy ją w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i prażymy, aż dynia zmięknie, a zbędna woda odparuje. Zajmuje to około 40 minut. Mieszamy cały czas, aby się nie przypaliło! Następnie blendujemy na jednolitą masę. Znowu wrzucamy na ogień i dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy galaretkę, mieszając cały czas, by nie powstały grudki. Mus jest gotowy i odstawiamy go do ostygnięcia. Jak już biszkopt ostygnie, przekrawamy go (nasączamy go wodą z cytryną, by był wilgotny!) i przekładamy ostygniętym musem z dyni. Na samą górę dajemy krem z serka mascarpone i bitej śmietany. Do garnka wlewamy śmietanką i serek, a następnie ubijamy na gęsty krem ;) Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, by wszystko stężało. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz