Domowe pyzy drożdżowe na parze

Ostatnio naszła mnie ochoty na pyzy drożdżowe na parze! Kojarzą mi się one z dzieciństwem, gdyż moja mama je robiła co niedzielę na obiad. Do tego pyszny ciemny sos pieczeniowy i takie coś mógłbym jeść niemal codziennie! Co się okazało, nie jest to nic trudnego w przygotowaniu, przepis prezentuję poniżej!


Składniki na pyzy drożdżowe:
50 g drożdży
500 g mąki tortowej typ 450
3 łyżki oleju
2 jajka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
szklanka mleka

Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżki maki oraz cukier i zostawiamy je do momentu, aż zaczną pracować (około 30 minut). Po upływie tego czasu, mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę, wbijamy do środka 2 jajka, dodajemy olej, łyżeczkę soli oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, by nigdzie nie było przebarwień od żółtka. Powinno odchodzić od ręki. Jak jest za rzadkie, to wiadomo, dodajemy trochę więcej mąki. Takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by urosło. Po upływie tego czasu, ciasto dzielimy na kilka części i formułujemy nie za duże kuleczki (musimy pamiętać, że jeszcze urosną!). 

Następnie znowu odstawiamy je na 15 minut, by urosły. W międzyczasie nastawiamy wodę w garnku do gotowania na parze.

W przypadku, gdy nie mamy takiego garnka, może być sokownik lub po prostu garnek, który obwiążemy ścierką a potem przykryjemy metalową miską. Jak już nasze pyzy urosną, to wrzucamy je na parę i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Warto mieć na uwadze, że one dalej będą rosły. Więc w zależności od ich wielkości, gotujemy po około 5 sztuk. Gotowe pyzy można podawać z ciemnym sosem pieczeniowym lub gulaszem!



Komentarze

Prześlij komentarz