Ciasto z buraka! Macie smaka?


Kto by pomyślał, że ten sam burak znany z barszczu oraz sałatki z buraczkami i kapustą może być głównym składnikiem ciasta? Dlaczego burak nie miałby zostać tak samo doceniany jak marchewka czy dynia  w wypiekach? Dziś postanowiliśmy zaszaleć i postawiliśmy na pyszne ciasto buraczane, przekładane kremem czekoladowym. Pychota! Musisz spróbować, na pewno Ci zasmakuje ;)

Składniki

1,5 szklanki cukru
3-4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
300 g gotowanych buraków
1,5 szklanki mąki
3 jajka






Przygotowanie: Buraki wcześniej oczywiście gotujemy w skórce, następnie je obieramy i ścieramy na tarce. Zabieramy się za ciasto. Dodajemy do miski jajka oraz cukier, a następnie ucieramy je na gładką masę. W następnej kolejności dodajemy sodę, olej, cukier waniliowy, sól, kakao i na samym końcu mąkę. Wszystko mieszamy, by masa była jednolita. Wracamy do naszych buraków, które odciskamy przez ściereczkę.

Potem dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Wylewamy je na tortownicę o średnicy 24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. To czy ciasto jest upieczone poznamy przy odchodzących, zarumienionych bokach i tym, że wbita wykałaczka w ciasto jest sucha. Ja dodatkowo swoje ciasto przełożyłem kremem czekoladowym i posypałem cukrem pudrem. Smacznego ;)

Komentarze

  1. Ja tam ciasta buraczane lubię bardzo :) To wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz