niedziela, 16 października 2016

Ciasto kinder country - bez pieczenia!

Na moim stole wcześniej już gościło ciasto lion czy babeczki rafaello, a tym razem przyszedł czas na ciasto kinder country. Batonik ten jadł każdy z nas, a jak nie my dorośli, to z pewnością nasze dzieci! Mogłoby się wydawać, że te ciasto jest bardzo skomplikowane, lecz nic bardziej mylnego! Na dodatek jest to ciasto bez pieczenia, więc nie ma standardowych obaw typu "coś nie wyrośnie" lub "ojejku wyjdzie zakalec". Dlatego deser ten polecam każdemu, komu tradycyjny biszkopt nie wychodzi.


Składniki na ciasto kinder country:
500 g serka mascarpone (można użyć również serka ricotta)
330 ml śmietanki kremówki 30%
200 g białej czekolady
150 g czekolady mlecznej
4 szklanki płatków nestle kangus
250 g herbatników

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę herbatników. Potem zabieramy się za ubijanie śmietany. Warto śmietanę porządnie schłodzić, aby ładnie się ubiła! Najpierw ubijamy około 200 ml śmietany. W międzyczasie korzystając z łaźni wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Czyli do garnka wlewamy wodę, a na garnek kładziemy miseczkę z pokruszoną czekoladą. Garnek podgrzewamy i pod wpływem temperatury, czekolada się nam ładnie rozpuści. Powinna lekko ostygnąć i potem w takiej formie dodajemy ją do bitej śmietany i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy serek mascarpone z 3,5 szklanki płatków. Jak już dokładnie je wymieszamy, to dodajemy bitą śmietanę z białą czekoladą i znowu mieszamy.

Następnie zawartość miski wykładamy równomiernie na warstwę herbatników, przykrywając kolejną warstwą ciastek. W celu przyrządzenia kremu czekoladowego, ubijamy resztę śmietany i dodajemy rozpuszczoną czekoladę mleczną. Bitą śmietanę mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i wylewamy na górną warstwę herbatników. Górę ciasta posypałem garścią płatków. Tak przygotowane ciasto wkładamy na około 3-4 godziny do lodówki, aby płatki zmiękły i napęczniały.
Wygląda apetycznie, czyż nie? 

11 komentarzy:

  1. Nie wiem do której kategorii się zaliczam, ale też ten batonik znam. Choć w takiej formie widzę pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to musi być słodziutkie ;) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam to ciasto kilka razy i mam pytanie. Dlaczego masa z mascarpone, śmietany i białej czekolady mi się wazy ? Wszystko jest w pokojowej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana przed ubijaniem powinna być dobrze schłodzona, natomiast rozpuszczona czekolada, nie może być za gorąca, tylko trochę chłodniejsza. Jak ją wlewamy, powinno się mieszać mikserem, a potem jak czekoladę z bitą śmietaną dodaje się do serka mascarpone, to trzeba energicznie mieszać łyżką.

      Usuń
    2. Przecież jak czekolada się schłodzi, to już nie pójdzie jej wlać?

      Usuń
    3. Wlewamy chłodną, ale jeszcze nie zsiądniętą. Da radę :)

      Usuń
  4. Na jaką wielkość blaszki są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to blacha o wymiarach 24x35

      Usuń
    2. Wielkość blaszki jest podana w przepisie :)

      Usuń