Babeczki rafaello

Babeczki rafaello to moja propozycja na dzisiejszy deser do kawy, pracy czy dla naszych pociech do szkoły (koledzy i koleżanki z klasy z pewnością im pozazdroszczą). Moim domownikom bardzo smakowało i polecają ten przepis wszystkim znajomym, a ja polecam Wam ;)

Składniki na ciasto (około 20 babeczek):
100 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek wiórków kokosowych firmy Helio
pół szklanki mleka

Składniki na krem:
250 g sera ricotta
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka w proszku
5 łyżek wiórków kokosowych firmy Helio



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta najlepiej będzie jak masło wyciągniemy z lodówki, by trochę zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem, aż masa zrobi się puszysta. Dodajemy do niej jajka i miksujemy, aż do momentu połączenia się składników. Wiórki kokosowe zarówno na ciasto jak i krem prażymy na patelni, żeby był ładny kokosowy zapach i dodajemy do miski.

W następnej kolejności dosypujemy proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec dolewamy mleko i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto nakładamy do foremek, tak do około 3/4 objętości, gdyż ciasto w piekarniku nam wyrośnie. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Z podanych składników otrzymano 20 muffinek. W międzyczasie zabieramy się za krem. Do garnka dodajemy ser i cukier, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Potem dodajemy resztę składników. Nasz krem powinien być gęsty i bez grudek. Następnie nakładamy go szpatułką na babeczki lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Całość warto udekorować na górze wiórkami kokosowymi ;) Smacznego!

Komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Musimy ten przepis wkrótce wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne muffinki i pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz