niedziela, 18 września 2016

Szarlotka

Szarlotka jest bardzo tradycyjnym ciastem i istnieje wiele wersji tego deseru. Moja szarlotka składa się z kruchego ciasta, przełożonego musem jabłkowym, a na samej górze jest piana z białek. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek - po prostu musisz spróbować! Polecam na każdą okazję ;)

Składniki:
3 szklanki mąki
5 jajek
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe

Składniki na mus jabłkowy:
2 kg kwaśnych jabłek
szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy margarynę, żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do mąki. Dodajemy pół szklanki cukru, cukier waniliowy i łyżkę śmietany. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie za gęste można dodać jeszcze trochę śmietany. Wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i prażymy na małym ogniu. Gdy zmiękną dodajemy cukier i cynamon. Pozostałe białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy szklankę cukru oraz budyń. Powstałą masę dokładnie mieszamy. Na blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy ciasto, mus jabłkowy i na samą górę piankę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz