Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka jest bardzo tradycyjnym ciastem i istnieje wiele wersji tego deseru. Moja szarlotka składa się z kruchego ciasta, przełożonego musem jabłkowym, a na samej górze jest piana z białek. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek - po prostu musisz spróbować! Polecam na każdą okazję ;)

Składniki na szarlotkę z budyniową pianką:
3 szklanki mąki
5 jajek
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe

Składniki na mus jabłkowy:
2 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu














Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz łyżkę śmietany. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do mąki. Następnie wsypujemy pół szklanki cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.  Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. (Gdy ciasto będzie za gęste można dodać jeszcze trochę śmietany). Wstawiamy je do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Owoce prażymy na małym ogniu. Gdy zmiękną dodajemy cukier i cynamon. Na blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy równomiernie kruche ciasto. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, tak aby lekko się podpiekł. W międzyczasie pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy szklankę cukru oraz proszek budyniowy. Powstałą masę dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, a następnie piankę. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Smacznego ;)


Komentarze