Zapiekanka ziemniaczana


Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Nie wiecie co z nimi zrobić? Nie wyrzucajcie ich! Mam dla Was super pomysł na ich wykorzystanie, możecie je użyć do przygotowania takiej właśnie zapiekanki ziemniaczanej. Zapiekanka jest pyszna, bardzo treściwa i sycąca. Polecam zarówno na obiad, jak i gorącą kolację ;) Gwarantuję, że zadowoli podniebienia największych łasuchów! 

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną:

6 ugotowanych ziemniaków (około 1 kg)
2 duże cebule
250 g kiełbasy śląskiej
150 g boczku
200 g pieczarek
150 g tartego sera
przyprawa do ziemniaków

Składniki na sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa,
papryka ostra, rozmaryn


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, dorzucamy do niej pokrojone w kostkę wędliny. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i zagotowujemy. Odcedzamy i dorzucamy je do cebuli. Wszystko chwilę smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. W celu przygotowania sosu, masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając, a następnie łyżkę sosu sojowego i dalej mieszamy. Na samym końcu taki sos doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną lub masłem i układamy warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków. Na ziemniaki układamy połowę smażonej cebuli z mięsem i pieczarkami, i zalewamy połową sosu.

Drugą warstwę robimy dokładnie tak samo. Na wierzch kładziemy jeszcze jedną warstwę z ziemniaków i podsypujemy przyprawą do ziemniaków. Taką zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Na. 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym serem. Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! Bardzo fajny pomysł na obiad, szczególnie, że można w nim wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego i tym samym nie marnować jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz