sobota, 3 września 2016

Smaki z dzieciństwa - ciasto marchewkowe!

W ogrodzie pojawiają się pierwsze marchewki, więc nadszedł już czas na przygotowanie pysznego ciasta marchewkowego. Ciasto jest wilgotne i puszyste, polecam przełożyć kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. ;)

Składniki na ciasto:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki maki

2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki

Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
sok z połówki cytryny
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy olej i składniki suche. Mąkę przesiewamy przez sitko, by ciasto było bardziej puszyste. Dalej mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką. Całość wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. W międzyczasie zabieramy się za krem. Śmietanka ubijamy na krem, musi być dobrze schłodzona, by obyło się bez problemów. Dodajemy pozostałe składniki na krem i mieszamy łyżką. Jak ciasto się upiecze, przekrawamy je na pół (pamiętajcie o skropieniu wodą i odrobiną soku z cytryny, by krem dobrze się rozsmarowywał) i do środka dajemy połowę kremu, a drugą połowę na wierzch ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz