Sałatka z kapustą i buraczkami - szykuj zapasy na zimę!

Zima tuż tuż, a zapasów w spiżarni brak? Dlatego polecam pyszną sałatkę z buraczkami i kapustą! Wiadomo, każde domowe przetwory są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo witamin, dlatego najlepiej jest ich zrobić jak najwięcej! Są to idealne dodatki do obiadów ;)


Składniki na sałatkę z kapustą i buraczkami:
2 kg kapusty
1 kg gotowanych buraczków
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe

Przygotowanie:

Buraki gotujemy ze skórką, następnie je obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kapustę kroimy w drobne paseczki jak do surówki. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę, cukier,  i ocet zagotowujemy w garnku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na bok. Do wyparzonych słoików nakładamy warzywa  i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Zakręcamy wieczka i pasteryzujemy przetwory przez około 20 minut i odstawiamy w ciemne miejsce w naszej spiżarni ;) Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz