Sałatka z buraczkami i papryką

Dalszy ciąg moich przetworów z buraczków. Tym razem zrobiłam sałatkę z tartymi gotowanymi buraczkami, papryką i cebulką. Nadaje się idealnie od razu do obiadu lub można zrobić trochę więcej, nakłaść w słoiki i zagotować. Idealnie się sprawdza jako dodatek do zimowych obiadków ;)

Składniki:
2 kg gotowanych buraków

0,5 kg papryki czerwonej
2 duże cebule
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki oleju
łyżka soli
łyżeczka cukru

W przypadku, gdy chcemy zagotować sałatkę w słoikach to do każdego słoika wkładamy liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. 

Przygotowanie:
Buraki gotujemy, obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz cebulkę w piórka. Ocet z olejem gotujemy, dodajemy sól i cukier. Zalewę dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość odstawiamy na 30 minut, żeby wszystkie smaki się wymieszały. Podajemy od razu lub w przypadku robienia przetworów, nakładamy do słoików i następnie pasteryzujemy przez około 10 minut! Smacznego!

Komentarze