środa, 14 września 2016

Pyszny kurczak w sosie śmietanowo-serowym

Danie to po prostu rozpływa się w ustach, a ilość składników jakie trzeba wykorzystać przy jego przyrządzeniu jest niewielka. Mi osobiście smakuje najlepiej następnego dnia, gdyż wtedy wszystkie smaki się dokładnie wymieszają ;)

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
150 g serka topionego
1/2 szklanki mleka
200 ml śmietanka 18% do zup i sosów
łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
makaron

Przygotowanie:
Piersi myjemy, kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na patelni.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na drugiej patelni, aż zbrązowieje. W celu przygotowania sosu, do garnka wlewamy mleko, dodajemy serek topiony (najlepiej by był pokrojony w kosteczkę, wtedy szybciej się rozpuści) i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy śmietankę oraz łyżeczkę kurkumy, dzięki której sos będzie miał ładny, żółty kolor. Dodajemy odrobinę papryki (ja akurat dodałem ostrą), zioła prowansalskie i łączymy z kurczakiem. Podajemy z makaronem lub klopsikami ziemniaczanymi!.

4 komentarze:

  1. Mniam... pyszny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie smaczne, ale przeraża mnie ten serek topiony, bo wyobrażam sobie ile ma kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń