Placuszki z dyni na ostro i na słodko

Placuszki z dyni można zrobić na dwa sposoby. Ostrą wersję polecam z dodatkiem sosu czosnkowego, natomiast wersję na słodko posypaną z cukrem pudrem oraz bitą śmietaną! Jest to danie dla każdego i na każdą porę! Jeśli nie jadłeś to musisz spróbować!

Składniki na wersję słodką:

5 szklanek startej dyni na średnich oczkach
1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 jajko

Składniki na wersję ostrą:
5 szklanek startej dyni
1,5 szklanki mąki
2 jajka cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, chilli 

Przygotowanie:
Robi się je bardzo podobnie jak placki ziemniaczane. Dynię ścieramy na tarce, następnie dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor. Warto podłożyć papierowy ręcznik na talerz, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Komentarze