Pierogi leniwe dla leniwych!

Leniwe to klasyka polskiej kuchni! Kluski-pierogi leniwe to propozycja dla tych, którym nie chce się lepić pierogów, a chcą dobrze, szybko i smacznie zjeść! Przy okazji można wykorzystać pyry, które zostały z wczorajszego obiadu! ;)

Składniki:
500 g białego twarogu
500 g gotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Twaróg z ziemniakami mielimy na maszynce, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Formujemy wałek o średnicy około 3 cm,

który następnie spłaszczamy nożem. Kroimy go w kawałki pod skosem o szerokości takiej jaka nam pasuje (około 2-3 cm). Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy około minutę od momentu ich wypłynięcia! Można podawać z prażoną bułką tartą lub jogurtem naturalnym i cukrem! Polecam!

Komentarze

  1. Pyszne Prezesie :) Zawsze robię z bułką tartą uprazoną i obtaczam po ugotowaniu całe kluseczki pierożeczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz