Schabowa rolada ze szpinakiem

Pieczone mięso jest niezwykle wyraziste i mięciutkie, można powiedzieć, że wręcz rozpływa się w ustach. Grunt to dobre mięso, świeże oraz odpowiednie przygotowanie. Ja tym czasem polecam schab. Istnieje wiele wersji pieczonego schabu, lecz ja postawiłem na taki z farszem ze szpinaku. Jest to doskonała pieczeń na każdą okazję ;)

Składniki na pieczony schab ze szpinakiem:
1 schab bez kości

450 g mrożonego szpinaku
1 kostka sera feta
3 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka musztardy
łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra

Przygotowanie:
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i przygotowujemy go według instrukcji na opakowaniu. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Czekamy aż wszystko ładnie się usmaży. Ser feta również kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu. Czekamy aż się ładnie rozpuści, a potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Schab kroimy tak, by można go było potem zawinąć w roladę jak na zdjęciu. Trochę go rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony.

Do środka nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zawijamy i mięso owijamy nitką, aby nasza rolada ładnie wyglądała. Z wierzchu schab obtaczamy w marynacie (musztarda, olej, zioła prowansalskie, majeranek, ostra papryka). Tak przygotowane mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 2 godziny w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia jest zależny od wielkości i grubości schabu. Na ostatnie 30 minut warto ściągnąć pokrywę, wtedy nasz schab ładnie się przyrumieni.

Komentarze