Paszteciki z mięsem mielonym

Paszteciki to świetny dodatek do barszczu czerwonego! Można je podawać na ciepło, a także na zimno. Przygotowanie ich to nic skomplikowanego, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich was! ;) 

Składniki na ciasto:
1/2 kostki drożdży
3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru i soli
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
około 400 g mąki


Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra
i inne przyprawy do smaku
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 30 minut. Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, ugniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do takiego jak na pizzę, czyli powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gdy jest za gęste, dodajemy więcej mleka, a gdy za rzadkie to więcej mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, by sobie spokojnie urosło. Zabieramy się za farsz. Mięso smażymy, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej smażymy. Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy dalej smażąc. Na samym końcu dodajemy śmietanę, która spowoduje, że wszystko się nam ładnie połączy, a mięso nie będzie się wysypywać z pasztecików. Wracamy do naszego ciasta, dzielimy je na pół i rozwałkujemy w podłużne prostokąty.

Na środek kładziemy farsz i zawijamy. Taki rulon kroimy na mniejsze paszteciki. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, w ten sposób będą miały piękny, złocisty kolor. :) Następnie układamy nasze paszteciki na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Do tego barszczyk i mówię Wam ... pychota!


Komentarze