niedziela, 4 września 2016

Domowe burrito

Dziś proponuję Wam pyszne burrito z mięsem mielonym! Jest to danie kuchni meksykańskiej, w Meksyku jedynym wypełnieniem jest zazwyczaj czerwona fasola i mięso. Trochę urozmaiciliśmy ten przepis dodając kukurydzę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Całość rewelacyjnie komponuje się w pysznym, pszennym placku. :) Jeśli macie trochę więcej czasu i ochotę to taką tortillę możecie zrobić sami, przepis znajdziecie tu, a placki zrobicie takiej wielkości jakie wam odpowiadają!

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka

200 g tartego sera
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka chilli
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 placki tortilli
 
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odcedzamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Na samym końcu do naszego farszu dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i nakładamy go równo na każdą tortillę, całość posypujemy startym serem. Placki zawijamy, a dół owijamy folią aluminiową (aby się nie rozwinęła) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, aż ser się stopi! Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię Burrito! W Meksyku jada się je często z ziemniakami, żółtym serem, czerwoną fasolą i na przykład kurczakiem. Niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burrito z ziemniakami? ;) O tym jeszcze nie słyszałem, chyba będę musiał spróbować!

      Usuń