sobota, 10 września 2016

Kruche ciasto z dynią

Sezon na dynię uważam za otwarty! Akurat w tym roku wyrosła mi całkiem dorodna dynia! Aż 11 kg! Wiadomo, pestki wysuszyłem, natomiast z reszty zrobiłem m.in. ciasto, które okazało się bardzo, ale to bardzo smaczne! Sam jestem zaskoczony efektem! Poniżej przepis ;)

Składniki:
2 szklanki mąki
100 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 kg dyni
3-4 łyżki cukru
łyżka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy na gładką masę, ciasto dzielimy

na dwie części i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dynię obieramy ze skórki i wyciągamy miąższ (on nas nie interesuje, możemy wysuszyć z niego pestki), kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka i dolewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy przez około 1,5 godziny, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty mus. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dzięki czemu całość będzie bardziej gęsta. Wracamy do naszego ciasta, jedną część wałkujemy i wykładamy w tortownicy o średnicy 24 cm, na ciasto równomiernie rozprowadzamy mus z dyni. Natomiast drugą część ciasta ścieramy na grubych oczkach i wykładamy na wierzch. Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Ciasto można posypać odrobiną cukru pudru! Smacznego!



1 komentarz:

  1. Kocham dynię! <3 Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń