piątek, 23 września 2016

Gulasz wieprzowy z papryką

Pyszny gulasz z mięsem tak miękkim, że rozpływa się w ustach, z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie! Zazwyczaj robiłem bez papryki i innych warzyw, lecz teraz je dodałem i dzięki nim, danie te ma swój niepowtarzalny smak! Gulasz wieprzowy z papryką mi osobiście najlepiej smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej! Polecam każdemu, kto lubi dobrze zjeść ;)

Składniki na gulasz wieprzowy z papryką:
0,5 kg szynki wieprzowej
1 cebula

2 czerwone papryki
2-3 pomidory
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka, bazylia,
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni. Następnie z całym tłuszczem przerzucamy je do garnka, dolewamy wody tyle, by zakryła mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. Zabieramy się za warzywa. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, również podsmażamy na patelni. Jak już warzywa będą miękkie, dodajemy pokrojone pomidory, chwilę dusimy. Następnie całość przekładamy do mięsa i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Gdy mięso będzie już miękkie to dodajemy przecier pomidorowy i czosnek wyciśnięty przez praskę, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się wymieszają! Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Ojj tak, gulasz z kaszą gryczaną jest najlepszy, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń