Faszerowana papryka

Jeśli macie ochotę na obiad z warzywami w roli głównej, mam dla Was wspaniałą propozycję, a mianowicie faszerowane papryki. Jest to świetny sposób, by wykorzystać dary lata i przy tym dobrze się najeść. Farsz z mięsa mielonego i ryżu sprawia, że jest to sycąca potrawa, którą z pewnością możesz podać jako drugie danie!

Składniki:
5 papryk
500 g mięsa mielonego
100 g ryżu
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
jajko
100 g startego sera
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Papryki wydrążamy i usuwamy miąższ. Następnie każdą paprykę solimy i pieprzymy wewnątrz.

Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju. Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy w chłodne miejsce. Zabieramy się do przygotowania farszu. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy ryż, cebulę oraz posiekany czosnek, doprawiamy i wbijamy jajko. Całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Tak powstałą masą napełniamy papryki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 5 minut przed planowanym zakończeniem pieczenia, na każdą paprykę nakładamy starty ser. Smacznego!

Komentarze