Zrazy wieprzowe z pieczarkami

Dziś na obiad przygotowaliśmy pyszne plastry mięska, skrywające pyszny farsz, czyli zrazy wieprzowe z pieczarkami! Mięso tak przygotowane rozpływa się w ustach, jest soczyste i delikatne. Bardzo polecam na obiad w towarzystwie kaszy gryczanej, do tego sos pieczarkowy, powstały z wytopionego tłuszczu. Po prostu palce lizać!;)

Składniki na zrazy wieprzowe z pieczarkami:
0,5 kg łopatki
250 g pieczarek
1 cebula
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz
200 ml śmietanka 18% do zup i sosów
jajko

mąka

Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w plastry. Następnie delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę  i podsmażamy na patelni do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy ją na patelnię, smażymy, aż cebulka zmięknie. Dodajemy sól i pieprz. Tak przygotowane grzyby nakładamy na wcześniej przygotowane mięso, posypujemy odrobiną startego sera i zawijamy w roladki. Moczymy w jajku, a następnie w mące. Wrzucamy na patelnię i obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Następnie dusimy je pod przykryciem przez około 20 minut (od czasu, do czasu obracamy). Tłuszcz, który wytopi się z mięsa wykorzystamy do przygotowania sosu. Resztę pieczarek wrzucamy do tłuszczu, dolewamy 1/2 szklanki wody, a następnie śmietankę. Gotujemy chwilę, aż nasz sos zgęstnieje. Smacznego! ;)

Komentarze

Prześlij komentarz