Tradycyjny rosół z kury

Rosół jest najpopularniejszym pierwszym daniem w Polsce, znajduje się prawie na każdym stole w niedzielę. Niestety nie każdy potrafi zrobić dobry rosół, jest kilka ważnych rzeczy, o których należy pamiętać podczas przygotowywania tej zupy. Poniżej przepis:

Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka

2 skrzydełka
2 średnie marchewki
1 duża cebula
ćwiartka pora i selera
1 pietruszka
sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. W momencie gdy mięso zacznie się gotować, na wierzchu zbiorą się tzw. "szumowiny", które ściągamy i wyrzucamy. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Marchewkę proponuję pokroić w paski, tak samo pietruszkę. Cebulę kroimy na pół i opalamy na czarno, by nasz rosół miał ładna barwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 90 minut. Na wierzch warto posypać natką pietruszki ;) Smacznego!

Komentarze