Zapiekanka rybna z pieczarkami

Tak się składa, że mieszkam nad morzem, to dostęp do świeżych ryb z portu mam bezproblemowy. Tym razem wpadliśmy na pomysł upieczenia zapiekanki z dorszem i pieczarkami. Dodatkowo całość posypałem serem. Osobiście jako dodatek polecam sos czosnkowy ;)

Składniki na porcję dla 4 osób:
500 g filetów z dorsza
250 g pieczarek
200 g sera
sól, pieprz
mąka
margaryna lub masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:
Na wstępie dorsza posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy z obu stron na złocisty kolor. Następnie odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pieczarki podsmażamy na patelni, by cała woda odparowała. Rybę wykładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym margaryną, aby się nie przykleiła. Następnie układamy pieczarki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upływie czasu, wierzch posypujemy serem i pieczemy dalej, do momentu aż się ładnie stopi. Smacznego :)

Komentarze

  1. Ja dodałem jeszcze trochę czerwonej papryki do pieczarek.Wyszło smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz