poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Smakowite marynowane grzybki

Sezon na grzyby uważam za rozpoczęty! Z okazji wolnego weekendu z całą rodziną wybraliśmy się pozbierać grzyby. Jak widać, wypad nam się udał. Po zbieraniu od razu zabrałem się za suszenie oraz robienie marynowanych grzybków, które bardzo lubię! Poniżej przepis!

Składniki na zalewę:
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 szklanka octu

5 szklanek wody
około 2 kg grzybów leśnych

Przygotowanie:
Składniki do zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy do wrzenia. W międzyczasie możemy odpowiednio przygotować słoiki poprzez ich wyparzenie oraz zebrane przez nas leśne grzyby, które dokładnie myjemy i obieramy. Następnie tak przygotowane grzyby gotujemy przez około 45 minut. Po upływie czasu układamy je w wyparzonych słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Są idealne na każdą porę roku! Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz