czwartek, 11 sierpnia 2016

Sałatka z kapustą i warzywami! W sam raz na zimę!

Znów wracamy do przetworów. Tym razem przygotowałem zimową sałatkę warzywną z kapustą, ogórkami, papryką i marchewką. Smak jest lekko ostry za sprawą octu, dlatego powinna wam zasmakować. Opinię poproszę w komentarzach ;) Przepis poniżej!

Składniki na około 8 słoików:
2 kg kapusty
0,5 kg ogórków gruntowych
0,5 kg marchewki
3 duże papryki czerwone
szklanka oleju

2 szklanki octu
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
3 łyżki gorczycy
8 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
8 liści laurowych

Przygotowanie:
Warzywa kroimy, dodajemy sól, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i odstawiamy na około godzinę lub dłużej. W międzyczasie do garnka wlewamy ocet, olej i cukier i gotujemy. Potem zalewę odstawiamy również na godzinę. Wcześniej przygotowane warzywa wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy otrzymaną zalewą. Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki mogą stać bardzo długo, tylko muszą "zaciągnąć". Smacznego! ;)

2 komentarze:

  1. W przygotowaniu jest napisane żeby olej, ocet i cukier tez gotowac... czy to oznacza ze warzywa maja byc wczesniej zagotowane w garnku czy to tylko błąd słowny?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń