czwartek, 18 sierpnia 2016

Rogaliki drożdżowe


Miałem ochotę na coś słodkiego, więc wpadłem na pomysł, by zrobić rogaliki drożdżowe. Z takich względów, że w poniedziałek robiliśmy konfiturę z cukinii (przepis tu), wykorzystaliśmy ją jako nadzienie. Okazało, się że pasuje idealnie ;) 

Składniki:
3 szklanki mąki
50 g drożdży
50 g margaryny
1 jajko

1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
sól

Przygotowanie:
Do drożdży dolać odrobinę ciepłego mleka i wsypać łyżkę cukru, by zaczęły "pracować". W pozostałym mleku rozpuścić margarynę. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, mleko z margaryną, sól, cukier, drożdże i urabiać ciasto. Powinno lekko odchodzić od ręki, lecz nie może być zbyt gęste. Następnie odstawiamy je na około 30 minut, by urosło. Potem je rozwałkujemy i wycinamy trójkąciki. Do środka nakładamy marmoladę, a w tym przypadku użyliśmy konfitury z cukinii i zawijamy w rogaliki. By nasze wypieki miały piękny kolor, warto je posmarować jajkiem (dzięki temu ich kolor będzie złocisty). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. O konfitura z cukinii... to dla mnie nowość
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tyle cukinii w ogrodzie, że już nie wiem sam co z tym zrobić :)

      Usuń