Quesadilla na śniadanie

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, gdzie wykorzystuje się tortillę z mąki kukurydzianej. Przekłada się ją różnymi dodatkami. My w tym przepisie wykorzystaliśmy jednak mąkę pszenną oraz bardziej śniadaniowe składniki, czyli jajka, kiełbasę itd. Co nie znaczy, że danie te musi koniecznie być na śniadanie! Przepis poniżej!

Składniki na tortille:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
160 ml gorącej wody
pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:
2 kiełbasy
1 czerwona papryka
2 cebule

4 jajka
200 g tartego sera

Przygotowanie:
W celu przygotowania ciasta na tortillę, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 łyżki oleju, natomiast sól rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy, by ciasto było jednolite. Potem ugniatamy rękoma do dokładnego wymieszania się ciasta. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Kiełbasę, cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Wbijamy 4 jajka i dalej smażymy aż się zetną, a potem przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i jak ktoś lubi odrobiną ostrej papryki lub chilli. Wracamy do naszych tortilli. Ciasto dzielimy na 6 równych kuleczek. Rozwałkujemy na cieniutkie placuszki o grubości około 1-2 mm.

Następnie wykrawamy równe kółeczka od talerza, by były okrąglutkie. Smażymy na suchej patelni z obu stron przez około 45 sekund z każdej strony, gdy pojawią się brązowe wybrzuszenia, to znaczy że tortilla jest gotowa. Odstawiamy je do ostudzenia. Na patelnię wlewamy olej i kładziemy jeden placek tortilli, sypiemy ser, dodajemy farsz i znowu sypiemy serem, przykrywamy drugim plackiem i smażymy do momentu zarumienienia się tortilli z obu stron. Smacznego!

Komentarze