sobota, 27 sierpnia 2016

Pyszny sos pomidorowo-paprykowy idealny na zimę!

W tym przepisie wykorzystałem pomidory z mojego ogródka, lecz do wszelkich przetworów najlepsze są pomidory lima, gdyż mają mniej wody. Dodatkowo jest to sos, który możecie wykorzystać do przyrządzenia spaghetti bolognese ;)

Składniki:
2 kg pomidorów
0,5 kg papryki
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
4 łyżki octu
łyżeczka pieprzu, bazylii i papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano


Przygotowanie:
Pomidory myjemy i zalewamy gorącą wodą, potem zimną, w ten sposób łatwiej je obierać ze skórki. Wyciągamy szypułki, kroimy w kosteczkę i wsadzamy do garnka - gotujemy. W międzyczasie paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni. Podsmażone, miękkie warzywa łączymy z pomidorami i dodajemy 3-4 ząbki czosnku.

Całość gotujemy przez około 45 minut. Po upływie tego czasu całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek stawiamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy, aż sos zgęstnieje (około 45 minut). Pamiętajcie o ciągłym mieszaniu! Taki sos można powlewać do słoików (i gotować przez 30 minut) lub od razu zrobić z niego spaghetti bolognese. Polecam! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz