czwartek, 4 sierpnia 2016

Chrupiące gofry!

Pyszne, chrupiące gofry to deser, który z pewnością uwielbia każdy z nas. A jeszcze lepiej smakują z sezonowymi owocami, dżemem czy bitą śmietaną! Co zrobić, by gofry były odpowiednio puszyste i zarówno chrupiące? Wystarczy dobrać odpowiednie składniki oraz ich proporcje. Nie jest to takie trudne jak się wydaje! Cały przepis poniżej!

Składniki:
2 szklanki mąki

2 łyżki cukru
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki roztopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Natomiast żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie do powstałej masy dodajemy mleko. rozpuszczone masło oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, teraz dodajemy porcjami przesianą przez sitko mąkę i dalej mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na rozgrzaną gofrownicę, by ciasto się nie przyklejało, można ją wcześniej posmarować masłem lub olejem. Dodaj swoje ulubione dodatki i gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz