wtorek, 9 sierpnia 2016

Przepyszne placuszki z cukinii

Hmmm... kolejny przepis na danie z cukinią! Muszę bardzo lubić to warzywo, skoro znów coś z niego robię. Tym razem są to placuszki z cukinii, zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są tak samo smaczne, a według mnie nawet smaczniejsze. Można je jeść z gęstą kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym, każdy je tak jak lubi! Przepis poniżej ;)

Składniki na około 20 placków:
2 średnie cukinie
2 jajka
8 łyżek mąki

2 ząbki czosnku
2 cebule
sól, pieprz do smaku
świeży koper

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i bez obierania ścieramy na dużych oczkach. Następnie odstawiamy ją na durszlak, przysypujemy solą i czekamy około 30 minut, aż puści soki. Po upływie tego czasu dodatkowo bardzo dokładnie odsączamy cukinię dłońmi. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mąki może być mniej lub więcej, ciasto musi być odpowiednio gęste, by nie rozwalało się na patelni podczas smażenia. Jest to przepis na około 20 placków, lecz wiadomo, każdy smaży placki innej wielkości :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz