Prosta zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa jest bardzo rozgrzewająca, więc szczególnie polecam ją na jesienno-zimową porę. Ja ugotowałem ją teraz, gdyż cebula w moim ogródku nadaje się już do zerwania. Ponadto miejcie na uwadze, że to warzywo jest bardzo zdrowe i znakomicie działa na nasza skórę. Polecam ;)

Składniki na prostą zupę cebulową z grzankami:
1,5 kg cebuli

2-3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 litr bulionu
tymianek, sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W większym garnku roztapiamy masło i wrzucamy wcześniej przygotowaną cebulę. Dusimy przez około 50 minut na małym ogniu, aż całość zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru. Po upływie tego czasu, miksujemy na gładką masę. Teraz jest czas, by dodać czosnek pokrojony w kosteczkę lub wyciśnięty przez praskę. Gotujemy przez około minutę, ciągle mieszając by się nie przypaliło. Mąkę do zagęszczenia zupy rozpuszczamy w szklance wody i dodajemy do garnka, gotujemy przez 2 minuty i cały czas mieszamy. Na samym końcu dodajemy litr bulionu i przyprawy. Całość powinna się gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, czyli najlepiej robić ją wieczorem lub po prostu rano! Żeby zrobić grzanki, chleb kroimy w kosteczkę i pieczemy w piekarniku do zarumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz