wtorek, 2 sierpnia 2016

Pikantne ogórki z chilli

Pora na ogórki, więc czas rozpocząć produkcję domowych przetworów. Pikantne ogórki chilli należą do jednych z moich ulubionych. Nadają się zarówno jak na przekąskę jak i dodatek do obiadu. Poniżej przepis oraz wykonanie.

Składniki na zalewę:
łyżka soli
2 łyżki chilli
1 i 1/2 szklanki octu
8 łyżek oleju

1 szklanka cukru
3 szklanki wody
około 2 kg ogórków

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować. Ogórki opłukać i pokroić w ćwiartki. Następnie powkładać ciasno do słoika i zalać zimną zalewą. Tak przygotowane słoiki należy pasteryzować przez 4 minuty i gotowe! Idealnie pasują do gotowanych ziemniaków, frytek lub po prostu jako wieczorna przekąska zamiast tłustych chipsów! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz