sobota, 20 sierpnia 2016

Pierogi z twarogiem i cynamonem

Już były klasyczne pierogi ruskie więc teraz czas na urozmaicenia. Tym razem farszem jest biały twaróg z cynamonem. Są to pierogi na słodko. Są naprawdę smaczne, dlatego polecam dla osób dorosłych, jak i dzieci ;)

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
szklanka wody
sól

Składniki na farsz:
0,5 kg twarogu półtłustego
2-3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Na deskę dodajemy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy,

tak by wszystkie składniki się połączyły i ciasto było na tyle elastyczne, by można było z nich lepić pierogi. Jak jest za gęste dodajemy trochę wody, natomiast gdy jest za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. W międzyczasie można przygotować farsz do pierogów. Składniki na farsz dodajemy do miski i mieszamy dokładnie, by była jednolita masa. Z ciasta wycinamy krążki, następnie do nich nakładamy farsz. Tak powstałe pierogi gotujemy do momentu aż wypłyną. Smacznego!

2 komentarze: