Pierogi ruskie jak u babci!


Takie pierogi to rarytas i klasyka sama w sobie. A jak smakują mmmm... po prostu palce lizać. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc nie ma na co czekać tylko gotować i próbować! Przepis poniżej!

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
szklanka wody
sól

Składniki na farsz:
0,5 kg ziemniaków
0,25 kg białego twarogu
2 cebule
sól, pieprz


Przygotowanie:
Na deskę dodajemy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy, tak by wszystkie składniki się połączyły i ciasto było na tyle elastyczne, by można było z nich lepić pierogi. Jak jest za gęste dodajemy trochę wody, natomiast gdy jest za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. W międzyczasie można przygotować farsz do pierogów. Obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki. Następnie po ich ostudzeniu można je zmielić razem z twarogiem i smażoną cebulą lub po prostu dokładnie rozgnieść i również wymieszać, dodajemy sól, pieprz i farsz gotowy. Wracamy do ciasta, z którego za pomocą szklanki wycinamy kółka. Do środka takich kółek wkładamy farsz i zalepiamy pierogi. Gdy już ulepimy kilka pierogów, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy do momenty, aż wypłyną. Prosty i szybki przepis! Smacznego!

Komentarze