wtorek, 2 sierpnia 2016

Ogórki w zalewie curry

Ogórki można przetworzyć na bardzo wiele sposobów. Począwszy od prostej mizerii a kończąc na przetworach w słoikach. Do klasycznych przetworów należą ogórki konserwowe czy kiszone. Ja jednak preferuję ogórki w zalewie curry. Są one łagodne, chrupiące a ich smak jest niepowtarzalny. Przepis poniżej:

Składniki na zalewę:
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru

1 łyżka soli
3 łyżki curry
łyżka gorczycy
2 cebule
dodatkowo ogórki, liść selera.

Przygotowanie:
W celu przygotowania zalewy, należy umieścić składniki na zalewę w garnku, a następnie całość zagotować. Ogórki dokładnie opłukać i pokroić w ćwiartki. Najlepsze na przetwory są mniejsze ogórki. Czekamy aż zalewa ostygnie. Następnie pokroje ogórki w ćwiartki układamy w słoiku. Dodatkowo do każdego słoika dodajemy liść selera, dzięki któremu smak będzie niepowtarzalny. Na sam do ogórków dodajemy zalewę. Całość pasteryzujemy przez 5 minut. Smacznego!

1 komentarz: