środa, 31 sierpnia 2016

Murzynek z jabłkami

Powoli zaczynają dojrzewać kwaśne jabłka, a one idealnie nadają się do słodkich ciast. Są odpowiednio twarde i soczyste. Całość idealnie komponuje się w tradycyjnym murzynku ;) Proste ciasto, które zrobisz w jednej misce!

Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
szklanka oleju
1 kg kwaśnych jabłek

Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, wyciągamy pestki i kroimy w kosteczkę. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Potem wsypujemy proszek, sodę i kakao. Dalej mieszamy.

Następnie dodajemy 2 szklanki mąki - miksujemy. Na sam koniec wlewamy olej. O i nie zapomnijmy o naszych jabłkach! Je również dodajemy do przygotowanego ciasta. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do tortownicy o średnicy 24 cm lub keksówki. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!


1 komentarz: