Kurczak z prażonymi fistaszkami

Danie orientalne, czyli kurczak z prażonymi fistaszkami. Jako panierkę wykorzystałem mąkę kukurydzianą, dzięki której mięso jest soczyste w środku. Oprócz tego dodałem również ocet winny i sos sojowy. Całość sugeruję podawać w towarzystwie białego ryżu!

Składniki:
2 piersi z kurczaka
mąka kukurydziana
1 jajko
3/4 szklanki łuskanych fistaszków
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
ulubione przyprawy do marynowania kurczaka - my użyliśmy curry, sól, pieprz, imbir, chilli
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki czerwonego octu winnego
szklanka wody
pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy przyprawami do marynowania i wkładamy do lodówki na 3 godziny.

W międzyczasie obieramy fistaszki, gdy już to zrobimy prażymy je na suchej patelni. Należy uważać, by się nie przypaliły. Wracamy do kurczaka - roztrzepujemy jajko do którego wrzucamy mięso. Potem obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso do złocistego koloru. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę i na osobnej patelni również podsmażamy, gdy już warzywa zmiękną dodajemy je do kurczaka. Zabieramy się za sos. Mieszamy w miseczce sos sojowy, ocet winny oraz szklankę wody. Dokładnie mieszamy, dodajemy imbir i cukier. Tak przygotowany sos dodajemy do kurczaka. No i oczywiście fistaszki też tam dodajemy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut! Jest to danie popisowe, dlatego polecam! Smacznego!

Komentarze