Kruche ciasto ze śliwkami

Już było ciasto z czarnymi porzeczkami, więc teraz czas na ciasto ze śliwkami. Jest to trochę inny rodzaj ciasta niż te poprzednie, lecz równie prosty. Po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche, a zarazem wilgotne. Gdy użyjemy kwaśnych śliwek, nie jest za słodkie, a nawet jest dla mnie w sam raz. Gdy chcemy bardziej słodsze ciasto, możemy dodać więcej cukru. Przepis poniżej!

Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
szklanka cukru
150 g stopionego masła
4 jajka
3 łyżki śmietany 18%
śliwki lub owoce do pokrycia całej powierzchni ciasta

Składniki na kruszonkę:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru




Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy stopione masło (lepiej, by było ostudzone), cukier, 4 jajka oraz śmietanę. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest całkiem gęste, więc nie ma co się zrażać, że nie wyjdzie. Wylać je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i przekrawamy na pół. Tak przygotowane owoce układamy na cieście skórką do góry. Ciasto posypujemy kruszonką (mieszamy składniki na nią i ugniatamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, można sprawdzać patyczkiem, który po nakłuciu ciasta powinien być całkowicie suchy. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje tak jak wygląda! Zachęcam do spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz