wtorek, 16 sierpnia 2016

Dżem z cukinii


Po sezonie na truskawki nastał sezon na cukinię i obok słodkiego dżemu z truskawek w mojej spiżarni znalazło się również miejsce dla dżemu z cukinii. Przygotowanie jest bardzo proste a dżem jest pyszny;) Można do użyć do różnego rodzaju wypieków, naleśników czy gofrów, a także na kanapki. Spróbuj koniecznie!

Składniki na dżem z cukinii:
1,5 kg cukinii (już obranej i bez pestek)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:
Cukinię umyć, obrać ze skórki i pozbawić pestek.

Następnie pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dolać 1/4 szklanki wody (dzięki temu cukinia nie przypali się w garnku do momentu puszczenia soków). Gotować, do momentu gdy warzywo będzie miękkie, czyli około godziny. Następnie całość zmielić blenderem, potem dodać cukier i galaretkę (trzeba cały czas mieszać, by nie powstały grudki). Następnie gotować przez około 45 minut na małym ogniu i nie zapominać o mieszaniu! W międzyczasie przygotować słoiki i nakładać gorącą konfiturę. Szybko zakręcić i gotowe! Dżem pasteryzować przez około 15 minut na mokro. Podane składniki wystarczą na 6 słoiczków po 0,2 l. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pomysł fajny, ale czy taka galaretka gotowana przez 45 minut się zetnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie dlatego trzeba mieszać, by do tego nie doszło ;)

      Usuń
    2. hmm mi wyszlo strasznie gorzke :( chyba cos popsulam :( znaczy na poczatku jest slodke a pozniej robi sie blee :(

      Usuń
  2. Mi wyszło super tylko że na tyle cukini daje 3 galaretki i na sam koniec juz bez gotowania no i szczypte kwasku cytrynowego aby nie straciło koloru i olejku cytrynowego do smaku i troche wi€cej cukru.Pycha polecam

    OdpowiedzUsuń