Dżem z cukinii


Po sezonie na truskawki nastał sezon na cukinię i obok słodkiego dżemu z truskawek w mojej spiżarni znalazło się również miejsce dla dżemu z cukinii. Przygotowanie jest bardzo proste a dżem jest pyszny;) Można do użyć do różnego rodzaju wypieków, naleśników czy gofrów, a także na kanapki. Spróbuj koniecznie!

Składniki na dżem z cukinii:
1,5 kg cukinii (już obranej i bez pestek)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:
Cukinię umyć, obrać ze skórki i pozbawić pestek.

Następnie pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dolać 1/4 szklanki wody (dzięki temu cukinia nie przypali się w garnku do momentu puszczenia soków). Gotować, do momentu gdy warzywo będzie miękkie, czyli około godziny. Następnie całość zmielić blenderem, potem dodać cukier i galaretkę (trzeba cały czas mieszać, by nie powstały grudki). Następnie gotować przez około 45 minut na małym ogniu i nie zapominać o mieszaniu! W międzyczasie przygotować słoiki i nakładać gorącą konfiturę. Szybko zakręcić i gotowe! Dżem pasteryzować przez około 15 minut na mokro. Podane składniki wystarczą na 6 słoiczków po 0,2 l. Smacznego!


Komentarze

  1. Pomysł fajny, ale czy taka galaretka gotowana przez 45 minut się zetnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie dlatego trzeba mieszać, by do tego nie doszło ;)

      Usuń
    2. hmm mi wyszlo strasznie gorzke :( chyba cos popsulam :( znaczy na poczatku jest slodke a pozniej robi sie blee :(

      Usuń
  2. Mi wyszło super tylko że na tyle cukini daje 3 galaretki i na sam koniec juz bez gotowania no i szczypte kwasku cytrynowego aby nie straciło koloru i olejku cytrynowego do smaku i troche wi€cej cukru.Pycha polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz