wtorek, 16 sierpnia 2016

Konfitura z cukinii


Po sezonie na truskawki nastał sezon na cukinię i obok słodkiego dżemu w mojej spiżarni znalazło się miejsce również dla konfitury z tego warzywa. Można użyć różnych galaretek, np. agrestowej lub pomarańczowej ale mi najbardziej przypasowało z galaretką cytrynową ;)

Składniki:
1,5 kg cukinii (już obranej i bez pestek)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:
Cukinię oczywiście umyć, obrać i pozbawić pestek.

Następnie pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dolać 1/4 szklanki wody (dzięki temu cukinia nie przypali się w garnku do momentu puszczenia soków). Gotować, do momentu gdy warzywo będzie miękkie, czyli około godziny. Następnie całość zmielić blenderem, potem dodać cukier i galaretkę (trzeba cały czas mieszać, by nie powstały grudki). Następnie gotować przez około 45 minut na małym ogniu i nie zapominać o mieszaniu! W międzyczasie przygotować słoiki i nakładać gorącą konfiturę. Szybko zakręcić i gotowe! Bez pasteryzacji, powinny się same zaciągnąć. Te składniki wystarczą na 6 słoiczków 0,2 l. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pomysł fajny, ale czy taka galaretka gotowana przez 45 minut się zetnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie dlatego trzeba mieszać, by do tego nie doszło ;)

      Usuń
    2. hmm mi wyszlo strasznie gorzke :( chyba cos popsulam :( znaczy na poczatku jest slodke a pozniej robi sie blee :(

      Usuń