poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Klopsiki w sosie szpinakowym

W przypadku gdy znudziły wam się tradycyjne mielone kotlety, wspaniałą alternatywą mogą okazać się klopsiki w sosie szpinakowym. Warzywo te ma dużo żelaza i jest dla nas szczególnie zdrowe. Wyszły lepsze niż się spodziewałem, dlatego tą potrawę szczególnie polecam!

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (my użyliśmy z szynki wieprzowej)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
czerstwa bułka namoczona wodą
3 łyżki bułki tartej
mąka do obtaczania
jajko



Składniki na sos:
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa mielonego, mieszamy. Następnie dodajemy namoczoną bułkę, jajko oraz 3 łyżki bułki tartej i ugniatamy. Formujemy klopsiki, które następnie obtaczamy w mące. W międzyczasie wrzucamy mrożony szpinak na patelnię i smażymy według instrukcji na opakowaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki na sos. Pulpeciki delikatnie obsmażamy na patelni i potem dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Smacznego!

2 komentarze: