Klasyczne gołąbki

Gołąbki to klasyka w każdym domu. Gotowana kapusta, mięso mielone oraz ryż. W tym daniu ważny jest ryż, a raczej jego przyrządzenie. Nie może być rozgotowany, bo wtedy popsuje cały smak. Polecam na imieniny - klasyka sama w sobie ;)

Składniki na klasyczne gołąbki:
kapusta
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
300 g białego ryżu w saszetkach
przecier pomidorowy
sól, pieprz, majeranek
łyżka smalcu



Przygotowanie:
Kapustę gotujemy w wodzie. Potem odstawiamy, by ostygła i rozdzielamy na liście.

W misce przygotowujemy farsz, mięso mielimy, ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i po ostudzeniu dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy przyprawy oraz łyżkę smalcu i mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Tak przygotowane gołąbki wsadzamy do garnka i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz