Intensywnie czekoladowe ciasto z cukinią!

Nie wiedziałem co dzisiaj zrobić z cukinią, którą zerwałem w ogródku więc wymyśliłem ciasto czekoladowe. Tak się składa, że już cała blacha została zjedzona. Jest to bardzo prosty przepis, jak na murzynka! Polecam!

Składniki:
100 g masła
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
250 g cukru

1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 i 1/2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
50 g gorzkiej czekolady
2 szklanki cukinii 
sól
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiać a potem odłożyć. Do osobnej miski dodać masło i cukier, składniki ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy. Potem dolewamy oleju i ekstraktu z wanilii. Następnie do otrzymanej masy dodajemy suche składniki podzielone na 3 porcje, na przemian z jogurtem. Mieszamy dokładnie łyżką do momentu wymieszania składników. Na samym końcu dodajemy odsączoną cukinię startą na dużych oczkach, obraną i pozbawioną pestek, kawę i posiekaną czekoladę. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 22 x 23 cm i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut (można sprawdzać wykałaczką). Po upływie czasu, ciasto wyciągamy i czekamy do ostudzenia. Smacznego!

Komentarze

  1. uwielbiam ciasta z cukinią, są przyjemnie wilgotne i w ogóle pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz