poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Najlepsza domowa pizza!

Pizza domowa jest bardzo smaczna, lecz nie każdy wie jak zrobić idealne ciasto. Najważniejsze jest, by było cienkie oraz musi utrzymać ciężar wszystkich składników. Przepis na idealne ciasto znajduje się poniżej! Moje ciasto na pizzę jest tak dobre, że teściowa wcina je nawet surowe :) Wyraźcie swoją opinię ;)

Składniki na ciasto:
szklanka gazowanej wody
50 g drożdży
500 g mąki

2 łyżki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
oregano, zioła prowansalskie




Składniki na farsz:
1 mały słoiczek przecieru
250 g pieczarek
2 kiełbasy
2 cebule
1 papryka
150 g tartego żółtego sera
sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli







Przygotowanie:
Drożdże zalewamy letnią wodą, zasypujemy cukrem, łyżką mąki i zostawiamy na 30 minut, aż zaczną pracować. Następnie w misce umieszczamy wszystkie składniki, ugniatamy jedną ręka do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi odchodzić od ręki. W momencie, gdy ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę więcej mąki, a gdy jest za gęste i sztywne to dodajemy trochę więcej wody. Odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto wyrośnie (powinno mniej więcej podwoić swoją objętość). Takie ciasto rozwałkowujemy na płaski prostokątny placek  (oczywiście można uformować koło). Na takie ciasto można dodać dowolne składniki. Ja dodałem pieczarki, pomidory, cebulę, kiełbasę i paprykę. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Górę oczywiście można posypać serem! Całość wygląda smakowicie, czyż nie? Smacznego!







2 komentarze:

  1. ja robię trochę inaczej, aczkolwiek podobnie. Zamiast gazowanej wody zwykła ciepła przegotowana ok.26st do 30st. Robimy zaczyn z mąki , cukru i drożdży. Czekamy 15 minut i dodajemy resztę składników. Mąki daję mniej, ok 300g i drożdzy 1/6 kostki z biedronki. czekam az wyrośnie godzinkę. Do tego momentu jest podobnie. Potem ciasto wyrabiam jeszcze raz i tworzę krażek lekko podsypując mąką. Krazek ma 0,5cm nie moze się kleic i nie moze się rozpaść po podrzuceniu. Smaruje wierzchsosem pomidorowym, układam składniki i do piekarnika ustawionego na max , u mnie 240st. Czas dokładnie 13-14 minut i gotowa. W piekarniku który grzeje mocniej 11-12 minut.

    OdpowiedzUsuń