poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Czekoladowe babeczki z cukinią

Kolejny przepis z cukinią w roli głównej. Mam jej dużo w ogródku, dlatego muszę ją jakoś spożytkować. Tym razem wypadło na czekoladowe babeczki z cukinią. Polecam na skromny podwieczorek lub jako deser po obiedzie ;)

Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 średnie cukinie

Przygotowanie:
Cukinie myjemy, obieramy ze skórki,

wyciągamy pestki i kroimy w kosteczkę.  Tak przygotowaną cukinię zasypujemy szklanką cukru i zostawiamy na około 3 godziny. W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Potem wsypujemy proszek, sodę i kakao. Dalej mieszamy. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki - miksujemy. Na sam koniec wlewamy olej. Wracamy do cukinii. Syrop, który puści cukinia odcedzamy (nie jest nam potrzebny) a warzywo mieszamy łyżką z ciastem. Nakładamy do foremek na 3/4 objętości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz