sobota, 13 sierpnia 2016

Cukinia w zalewie curry

Tym razem przyszedł czas na cukinię, by ją wsadzić do słoika. Jest to podobny przepis do ogórków w curry, lecz cukinia jest mniej chrupiąca, a bardziej delikatna, przez co staje się wyjątkowa. Jeśli tego nie próbowałeś, to musisz spróbować, a na pewno Ci się spodoba ;)

Składniki na 4 słoiki:
4 średnie cukinie
4 liście laurowy
4 plasterki cebuli
2 łyżeczki gorczycy
4 kwiaty kopru


Składniki na zalewę:
5 szklanek wody
2 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
2 łyżki curry

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy i wyciągamy pestki. Następnie kroimy ją w kawałki, takie jak na zdjęciu. Umieszczamy we wcześniej wyparzonym słoiku. Dodatkowo do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, plasterku cebuli, kwiecie kopru i połowie łyżeczki gorczycy. W międzyczasie możemy przygotować zalewę, wszystkie składniki wlewamy do garnka i gotujemy. Następnie po ostudzeniu, zalewamy wcześniej przygotowane słoiki. Na samym końcu jest pasteryzacja, która trwa około 10 minut. Życzę smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz