środa, 3 sierpnia 2016

Ciasto z czarnymi porzeczkami na maślance

Lato jest to pora, gdy w ogródku mamy do dyspozycji bardzo wiele owoców. Takie ciasto można zrobić z rabarbarem, śliwkami, wiśniami, czerwonymi porzeczkami itp. W tym przypadku wykorzystaliśmy czarne porzeczki. Ciasto jest lekkie i pyszne.

Składniki na ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
szklanka maślanki
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sezonowe owoce (w tym przypadku czarne porzeczki)


Składniki na kruszonkę:
łyżka masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Do miski wbić jajka i dodać cukier. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlać olej, maślankę i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Na przygotowaną wcześniej blachę wylać ciasto. Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od liści itp. Potem czekamy aż odciekną z wody (jak nie odcieknie to może powstać zakalec). Tak przygotowane owoce układamy równomiernie na ciasto. Czas na przygotowanie kruszonki. Do osobnej miski dodajemy mąkę, cukier oraz masło. Ugniatamy rękoma. Otrzymaną kruszonkę dodajemy na ciasto. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz