niedziela, 14 sierpnia 2016

Chrupiąca papryka konserwowa

Następnym przetworem, który wzbogaca moją spiżarnię jest papryka konserwowa. Przepis poznałem od mojej mamy, papryka po przygotowaniu jest chrupiąca i lekko ostra. Po prostu musisz spróbować! Prezentują się i smakują całkiem nieźle ;) 

Składniki na zalewę (około 5 słoików):
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 szklanek wody
2 łyżki cukru

Dodatkowo do każdego słoika dodajemy:
liść laurowy
1 łyżkę oleju
ząbek czosnku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek gorczycy
papryka

Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotowujemy i odkładamy do ostudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy słoiki i nakładamy do nich liść laurowy, olej, czosnek, ziele angielskie, gorczycę i paprykę. Paprykę myjemy i kroimy w paski, oczywiście bez pestek. Potem całość zalewamy wcześniej przygotowanym roztworem. Tak przygotowanie słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. moim zdaniem 2 łyżki cukru , to stanowczo za mało... ale kwestia smaku ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, musi to być kwestia smaku ;)

      Usuń